6 lietas, kuras nedrīkst likt mikroviļņu krāsnī

mikroviļņu krāsns ar griluMikroviļņu krāsnis ir viens no mūsdienu lieliskākajiem izgudrojumiem. Kad tās tikko parādījās, cilvēki bija sajūsmā. Viņi vēlējās visu gatavot tieši mikroviļņu krāsnī jeb “mikrenē”, kā to mēdz saukt sarunvalodā. Turklāt tagad taču ir pieejami tik daudz to veidi – mikroviļņu krāsnis ar grilu, atkausēšanas funkciju, utt. Tas ir saprotami, jo kurš gan nevēlas pagatavot ēdienu ātri un ērti!

Diemžēl, par spīti visām priekšrocībām, mikroviļņu tehnoloģijas eksperti jau sākotnēji atklāja, ka šīm krāsnīm piemīt arī savi trūkumi, un liela daļa no tiem saistās ar lietām, kuras nedrīkst likt mikroviļņu krāsnī. Aplūkosim, kuras tās ir!

Viegli uzliesmojoši objekti

Lielākā daļa no mums zina, ka nekad, nekādos apstākļos mikroviļņu krāsnī nedrīkst likt metālu. Katlus, pannas, termokrūzes un arī tādas lietas, kurām ir pat nelielas metāla detaļas. Šāda rīcība var beigties ar virtuves uzliesmošanu. Pievērs uzmanību traukiem, īpaši šķīvjiem u.c., lai tiem nebūtu metāla maliņu, osiņu, rotājumu u.c.

Objekti, no kuriem ēdienā var nokļūt kaitīgas vielas

Atsevišķu veidu plastmasas konteinerus drīkst likt mikroviļņu krāsnī, un tas parasti arī uz šiem traukiem ir norādīts, taču lielāko daļu nedrīkst likt šajās iekārtās. Daudzi plastmasas objekti satur ķīmiskas vielas, piemēras, BPA, kas var iekļūt tavā ēdienā, kad tas tiks sildīts. Izdari sev pakalpojumu un atvēli brīdi, lai pārliktu ēdienu no plastmasas trauka uz šķīvja.

Veselas olas

Darot ko tādu, tu sastopies ar diviem riskiem – uzsprāgušu olu nebūs viegli notīrīt no mikroviļņu krāsns iekšienes, kā arī – tu vari apdedzināties, cenšoties nolobīt uzkarsētu olu. Ja vien nevēlies sastapties ar šīm problēmām, vārīšanai izmantot klasisko katliņu ar ūdeni savukārt sakultu olu droši vari gatavot mikroviļņu krāsnī.

Asie pipari

Kā izrādās, ķīmiskā viela, kas rada aso piparu dedzinošo sajūtu mutē – kapsaicīns, mikroviļņu krāsns iespaidā var kļūt pārāk pikants. Tas ne tikai var sabojāt ēdienu, padarot to ļoti, ļoti asu, bet arī aizdegties.

Bieza mērce

Iespējams, tev ledusskapī vēl palikusi bieza un garda Bolonjas mērce, kuru tu plāno pievienot makaroniem. Taču biezi šķidrumi, uzsilstot mikroviļņu krāsnī, var radīt problēmas. Karstuma iedarbībā molekulas nepārvietojas pietiekamā ātrumā, kā rezultātā rodas gaisa burbulīši, kas pārsprāgst. Pēc šādu ēdienu sildīšanas, tavas mikroviļņu krāsns iekšpuse izskatīsies briesmīgi.

Vīnogas

Lai arī pati ideja par to, ka vīngas būtu jāsilda mikroviļņu krāsnī, ir ļoti dīvaina, tomēr der zināt, ka šīs ogas tur noteikti nevajadzētu likt, jo karstums liks tām uzsprāgt.

Vai tu kādreiz esi ielicis mikroviļņu krāsnī kaut ko tādu, kam tur nevajadzētu atrasties? Padalies ar savu pieredzi!

Leave your comment